Când lucrați cu ciment, doriți întotdeauna ca soluția să fie mai puternică și mai fiabilă. Se pare că acest lucru se poate face destul de simplu și ieftin. Nu știam? Atunci ascultă!
Sortimentul piețelor moderne de construcții este plin cu tot felul de aditivi menționați pentru a îmbunătăți calitatea mortarului de ciment. În plus, se vând amestecuri gata preparate de înaltă calitate și fiabile, precum și diverse cleiuri.Și totul ar fi bine dacă acești aditivi și amestecuri nu ar costa la fel de mult ca un avion!Sincer, este foarte scump!
Din fericire, mi-a venit o idee genială. Mi-am amintit că până și constructorii sovietici au adăugat un „ingredient secret” cimentului, ceea ce a făcut amestecul mai puternic.
Cu aproximativ 25 de ani în urmă, cumpărarea de lipici sau ciment gata făcut nu era o sarcină ușoară. Dar oamenii noștri s-au remarcat întotdeauna prin ingeniozitatea lor. Așa că in capurile luminate a venit cu ideea de a turna lipici PVA în soluție. Acest amestec a fost folosit pentru a efectua aproape orice lucrare, de la tencuirea pereților până la turnarea podelelor din beton.
Datorită prezenței adezivului în compoziție, soluția capătă o bună elasticitate și o tenacitate crescută.
Dar vreau să adaug o mică muscă în unguent la acest butoi cu miere. Nu orice tip de lipici este potrivit pentru adăugare la ciment. Pentru a obține cel mai bun efect, ar trebui să utilizați lipici PVA – MB . Conține acetat de polivinil. Acest polimer poate rezista la temperaturi ridicate și scăzute și are, de asemenea, un grad ridicat de aderență la orice suprafață.
După ce ați decis să încercați această metodă în practică, probabil că vă veți confrunta cu întrebarea: cât de mult adeziv trebuie adăugat la soluție. Aici trebuie să țineți cont de scopurile pentru care va fi folosit cimentul.
1. Dacă trebuie să așezați plăci, atunci amestecați ciment și nisip, luând de 5 ori mai mult din acesta din urmă. De asemenea, turnați PVA. Calculul este următorul: adezivul din soluție ar trebui să fie aproximativ 20% din masa totală. Dacă compoziția se dovedește a fi prea groasă, o puteți dilua cu apă.
2. Dacă încercați să creșteți rezistența și ductilitatea betonului, atunci cantitatea de adeziv PVA din amestec ar trebui să fie de aproximativ 5 – 10 la sută.
3. Pentru a realiza o pardoseală din beton, veți avea nevoie de un sac de ciment de 50 de kilograme, 2 din același saci de nisip și 150 de kilograme de piatră zdrobită. Pentru toată această masă trebuie să luați 10 kilograme de PVA. În același timp, este nevoie de 10 kilograme mai puțină apă pentru amestecarea compoziției.
4. Dacă trebuie să acoperiți pereții care se prăbușesc, atunci utilizați următoarele proporții de ciment, nisip și lipici: 1:3:1/2.
5. Poti tencui peretii cu o solutie preparata dupa reteta descrisa in primul paragraf. Pentru fiecare 10 kilograme de amestec uscat, adăugați aproximativ 80 de grame de PVA.
În 2000, eu și tatăl meu am decis să facem 2 pereți cu faianță în baie. La amestecarea soluției, am adăugat PVA în cantități mici. Recent am decis sa schimb aceasta faianta cu una mai moderna si mai mare. Când puneam cap la cap o placa veche, din cele puse pe amestec cu PVA, am trimis o groaza de injuraturi si luminari la buiserica, la urgenta evident pe capul „acelor derbedei** care au lipit-o atât de atent)).
Prin urmare, din propria mea experiență am fost convins de calitatea soluției atunci când i s-a adăugat lipici PVA.