Am fost inspirat să scriu acest articol de o situație care s-a întâmplat cu un prieten. Când au apărut probleme cu vecinii privind gardul instalat între parcele. Totul a început cu faptul că gardul a început să stea în cale, aparent pentru că bloca partea însorită și plantele nu creșteau bine, deși nu erau plante lângă gard, ci doar diverse „gunoaie”.
Treptat, situația a escaladat și în cele din urmă s-a ajuns la punctul în care, într-o bună zi, vecinul a rostogolit jumătate din foile de gard și se pregătea să le ducă într-o direcție necunoscută. Din fericire, partea vatamata, a ajuns la timp. Vecinul a susținut că el a fost cel care a pus acest gard și acum nu mai are nevoie de el și este pe cale sa-l dea cadou gunoistii satului. Deși fostul proprietar al proprietății prietenului meu a susținut contrariul.
Argumentul său a fost că întreaga structură a gardului este pe lateral (tevi, traverse) iar proprietarul gardului, conform unor coduri de construcție, este cel pe a cărui latură sunt amplasate elementele tocului gardului.
Ceea ce este logic în principiu.. Și după cum s-a dovedit în timpul procesului de dezasamblare, a vrut să demonteze complet gardul și să vândă complet terenul.. Situația a fost rezolvată prin faptul că proprietarul anterior al terenului unui prieten a putut cumva confirma cu acte si toata situatia s-a stins…
De ce s-a întâmplat? Pentru că înțelegerile nu au fost înregistrate nicăieri.
Da, pe de o parte, legea interzice instalarea de garduri solide între parcele. Dar poți face asta și aici dacă ajungi la o înțelegere cu vecinii tăi.
Pentru a evita astfel de situații în viitor, ar trebui să formalizați în scris toate acordurile cu vecinul dvs. atunci când instalați gardul. Acordul ar trebui să includă orice nuanțe, de exemplu: Acord cu înălțimea gardului, tipul de material, cine îl întreține, a cărui proprietate este acest gard, condițiile în care atunci când proprietarul parcelei se schimbă, este necesar să se informeze partea opusă să convină asupra condițiilor cu noul proprietar. și așa mai departe. Pare absurd, dar nu… în societatea noastră trebuie să fii pregătit pentru orice. În viitor, acest lucru vă va ajuta, dacă apar întrebări, să luați o decizie judecătorească în favoarea dumneavoastră.
În Moldova, războaiele vecinilor sunt un subiect întreg despre care poți face un film, așa că mâine aproape prietenul tău, vecinul zis bun cu un nume beletristic Nikolai Ivanovici s-ar putea să se enerveze brusc pentru ceva și să scrie o plângere.
Dacă ați fost de acord și ați primit consimțământul doar ca gardul să fie solid și vecinul nu este împotriva lui, atunci gardul trebuie poziționat astfel încât stâlpii și buștenii (traverse) să se uite către parcela dvs., iar foaia de gard să fie „cusută” de partea vecinului. Acesta va fi un avantaj suplimentar în favoarea dumneavoastră dacă un vecin dorește să ia gardul cu el atunci când vinde terenul. La urma urmei, în mod implicit este acceptat în general că proprietarul gardului este cel care are structura inginerească pe șantier.
Încă un lucru – dacă puneți gardul cu stâlpi îndreptați spre exterior, atunci chiar de-a lungul acestor bușteni, ca pe o scară, va fi foarte ușor ca acest gard sa fie escaladat usor, ceea ce nu este foarte sigur.
În plus, locația structurilor de gard ingineresc pe parcela dvs. este un loc convenabil pentru atașarea a orice. De exemplu, același reflector, un gard viu, loc pentru uscat soacra, de asemenea puteti indrepta gardul dacă se înclină brusc etc.
Un alt sfat, fă fotografii chitanțelor, contractelor de construcție a gardului, salvează-le în nor, în caz că vor fi de folos cândva…