Presupunerea că casele din lemn nu sunt făcute pentru a dura este pur și simplu aceea: o presupunere – și una incorectă. Cea mai veche clădire din lemn din lume este pagoda Hōryū-ji din Japonia, care are o structură de chiparos care are acum peste 1.300 de ani (a fost construită pentru prima dată în 607, apoi reconstruită în urma unui incendiu în 670). În Norvegia, există cel puțin o casă din lemn despre care cercetătorii cred că datează din 1170, în timp ce o alta în Elveția a fost construită în 1176. Iar nenumărate case cu jumătate de cherestea bazate pe o structură din tijă de lemn au peste 400 de ani. În timp ce casele cu rame din lemn sunt comune în America și Canada, există o mulțime de motive pentru a lua în considerare utilizarea materialului într-o măsură mai mare în construcțiile noi.
Avantajele caselor din lemn pentru mediu
Lemnul oferă o gamă întreagă de avantaje pentru o arhitectură ecologică. Cel mai important, producția netă de CO₂ este semnificativ mai mică decât cea a multor alte materiale de construcție (mai ales în comparație cu betonul, care este responsabil pentru aproximativ 10% din totalul dioxidului de carbon produs de om). Acest avantaj crește doar dacă lemnul provine din surse durabile și, în mod ideal, regionale.
În plus, producția de lemn nu necesită un aport mare de energie, în timp ce copacii absorb și stochează CO₂ din atmosferă pe măsură ce cresc. Construcția unei case din lemn este mai ușoară și mai rapidă decât cea a caselor din cărămidă sau beton. Lemnul are, de asemenea, proprietăți izolante excelente, care pot fi încorporate în designul unei case și îmbunătățesc mediul de locuit atât vara, cât și iarna.
În plus, lemnul este adesea pre-tratat și prelucrat, ceea ce face posibilă construcția indiferent de vreme. Casele pot fi ridicate chiar și în condiții de umezeală și frig (ceva care nu este adevărat pentru casele care folosesc beton turnat sau mortar care durează mai mult să se întărească când este frig sau umed). Și în timp ce frica de foc poate persista pentru unii, majoritatea lemnului de masă, care este adesea folosit în construcții, este ignifug.
Economia circulară a lemnului
Când o casă din lemn ajunge la sfârșitul duratei de viață, are avantajul de a fi mai ușor de reciclat decât oțelul sau betonul. Casele din lemn pot fi de obicei defalcate în părțile lor individuale, care pot fi apoi reutilizate sau reciclate mai eficient. În mod ideal, acest lucru produce deșeuri minime. Producția de beton, pe de altă parte, necesită cantități semnificative de apă, pietriș, ciment și nisip – materii prime care pot fi reutilizate doar ca umplutură și moloz după demolare. Desigur, materialul natural de construcție poate fi, de asemenea, plăcut din punct de vedere estetic – aruncați o privire la următoarele exemple de case din lemn deosebit de impresionante.
Saltviga de Kolman Boye Architects
Nu a fost doborât nici măcar un copac pentru fațada acestei case din lemn – este format în întregime din rămășițe din producția de scânduri și parchet a producătorului danez Dinesen. „De când am cunoscut compania ca parte a unui proiect de studiu la Academia de Artă din Copenhaga, ne-am gândit la ce am putea face cu resturile”, spune Erik Kolman de la Kolman Boye Architects. Arhitecții au decis să folosească stejarul, un lemn de esență tare deosebit de durabil, potrivit pentru fațade, pentru acest proiect. În cele din urmă, au folosit 12.000 de plăci individuale. Acestea aveau lățimi diferite și trebuiau tăiate cu trei lungimi diferite – din fericire, pe lângă faptul că este arhitect, Kolman conduce un atelier de dulgher.
Casa Marketka de Mjölk
The young architectural firm Mjölk combines “conceptual simplicity, honesty, and youthful playfulness” in its work. This approach is behind the Czech architects’ design for the Marketka House where the studio intentionally rejected pure functionalism. “People don’t understand why there is a 30-foot-high ceiling; they ask why we didn’t opt for more rooms instead.” Their short answer is that it was the look they wanted, which sometimes is more important than maximizing square footage.
Yaratam de Petr Safiullin / Yaratam
În mijlocul peisajului unic al Republicii Ruse Tatarstan se află o casă care reinterpretează cu pricepere arhitectura vernaculară locală. Inspirată de tradițiile de construcție ale regiunii, casa proiectată de arhitecții de la Yaratam continuă istoria culturii tătare în alegerea sa de materiale și culori, dar într-o versiune actualizată cu linii curate. Pentru casă, arhitectul Petr Safiullin a amplasat două structuri de înălțimi diferite una peste alta, care la prima vedere par să se ciocnească. În exterior și în interior, lemnul și alte materiale naturale dau tonul: toate camerele (cu excepția băilor) sunt așezate cu parchet din stejar francez.
Haus Köris de Zeller & Moye
Berlinul se întâlnește cu Mexico City în mijlocul Spreewald, o rezervație a biosferei la sud-est de capitala Germaniei. Christoph Zeller vine din Berlin, Ingrid Moye din Mexico City, iar împreună arhitecții unesc aceste lumi diferite. Munca lor include o casă mică de lemn care se cuibărește liniștit într-o pădure de pini. Haus Köris îmbătrânește vizibil la soare, dar asta nu este un neajuns, în schimb patina sa oferă o calitate deosebită casei. Inițial, a fost conceput ca o retragere de weekend pentru un cuplu din Berlin, dar de atunci au decis să-și facă reședința principală. Datorită metodei de construcție folosind panouri prefabricate, casa este excelent izolată și necesită puțină încălzire. Acoperișurile verzi au, de asemenea, un efect de izolare și ajută structura să se integreze cu împrejurimile.
Residence des Stagiaires de Atelier Pierre Thibault
In the Jardins de Métis in Québec, Atelier Pierre Thibault built a guest house for the participants of the famous International Garden Festival that takes place nearby. The home was constructed with tough ash wood and a tin roof, which helps it withstand the harsh weather of its location not far from the St. Lawrence River. The wood house consists of two parallel offset bodies that blend sublimely into the green surroundings and bring a subtle Scandinavian-inspired look to Canada.
6. Beach House by Neal Beckstedt
Fire Island din New York găzduiește una dintre cele mai impresionante colecții de case moderniste îmbrăcate cu lemn din țară. Designerul de modă Derek Lam a ales să cumpere o structură a maestrului de la mijlocul secolului Horace Gifford, care a creat unele dintre cele mai remarcabile clădiri din zonă. Reproiectarea lui Neal Beckstedt a fost un exercițiu de reținere, folosind materiale, culori și finisaje naturale: pe aproape toți pereții s-au folosit scânduri verticale ușor colorate de cedru alb, atât la interior, cât și la exterior, în timp ce terasa exterioară este din mahon, iar podelele interioare. sunt din țiglă neagră de ardezie despicată.
Arhipelag House by Karimoku Case Study
Pentru studiile de caz Karimoku, Norm Architects din Copenhaga, studioul din Tokyo Kaija Ashizawa Design și producătorul japonez de mobilier din lemn Karimoku și-au unit forțele. Inspirați de culturile bogate de design din Japonia și Danemarca (și faimoasele case de studiu de caz din California), ei și-au creat propriile studii de caz, mobilate cu piese personalizate special concepute. Pe coasta de vest a Suediei, diferitele volume ale Casei Arhipelagului sunt conectate prin punți de lemn și scări. Utilizarea lemnului este tipică pentru multe case suedeze, iar materialul oferă un contrast cald cu peisajul stâncos de coastă, creând în același timp interioare confortabile.