De ce este nevoie de o pompă de căldură? Când ar trebui să alegi o pompă de căldură? Avantaje
O Pompa de caldura este o sursă modernă de energie utilizată pentru funcționarea sistemelor de aer condiționat, încălzire, alimentare cu apă caldă.
Spre deosebire de alte generatoare de căldură (gaz, motorină, electrice), pompa de căldură „pompează” energia acumulată în sezonul cald din mediul înconjurător – sol, rocă, apă.
Care sunt beneficiile utilizării unei pompe de căldură?
În primul rând, este o creștere a nivelului de confort. Alegând o pompă de căldură în locul unui sistem alimentat cu ulei, veți reduce pericolul de incendiu al casei dvs., veți scăpa de coș, de mirosul de motorină și de nevoia de a vă aminti să comandați livrarea la timp. Dacă doriți să instalați un sistem care funcționează cu energie electrică, dar nu există suficientă energie electrică conectată acasă pentru aceasta, o pompă de căldură poate rezolva această problemă – un sfert din puterea necesară unui sistem tradițional de încălzire este suficientă pentru a o utiliza .
Astfel, utilizarea unei pompe de căldură economisește și energie și bani. În Moldova de astăzi, costul producției de căldură depinde în mod semnificativ de tipul de combustibil: electricitatea este cea mai scumpă, urmată de motorină și gaz. Dar prețurile la energie se schimbă constant, iar diferența dintre ele se micșorează. În același timp, diferența de cost pentru instalarea unei pompe de căldură cu un schimbător de căldură la sol și o boiler cu motorină cu economie de combustibil, un coș de fum, un sistem de control automat se va plăti în 3-5 ani.
Cum funcționează o pompă de căldură?
Sursa de căldură poate fi roca, pământul, apa, aerul. Lichidul de răcire se încălzește cu câteva grade, trecând printr-un circuit extern așezat în pământ sau un rezervor. În interiorul pompei de căldură, agentul de încălzire trece printr-un schimbător de căldură (evaporator) și eliberează căldura colectată în circuitul intern al pompei de căldură.
Circuitul intern al pompei de căldură este umplut cu un agent frigorific cu punct de fierbere scăzut, care, trecând prin evaporator, trece din stare lichidă în stare gazoasă la o temperatură de -5°C și presiune joasă. Din evaporator, agentul frigorific gazos intră în compresor, unde este comprimat la presiune ridicată și temperatură ridicată. Apoi gazul fierbinte intră în al doilea schimbător de căldură – condensatorul, unde are loc schimbul de căldură între gazul fierbinte și purtătorul de căldură din conducta de retur a sistemului de încălzire a casei. Agentul frigorific, care degajă căldură sistemului de încălzire, se răcește și se transformă într-un lichid, iar purtătorul de căldură al sistemului de încălzire intră în dispozitivele de încălzire.
După trecerea prin condensator, agentul frigorific lichid poate fi răcit în continuare, iar temperatura apei directe a sistemului de încălzire poate fi crescută prin intermediul unui subrăcitor opțional. Presiunea agentului frigorific este însă încă mare. Când agentul frigorific trece prin supapa de reducere a presiunii, presiunea scade, agentul frigorific intră în evaporator și ciclul se repetă din nou.
Cerințe necesare pentru sursa de energie:
Sursa de energie poate fi solul, stânca, lacul, în general, orice sursă de căldură cu o temperatură de 1 grad Celsius și peste, disponibilă iarna. Poate fi un râu, mare, ieșirea aerului cald dintr-un sistem de ventilație sau orice echipament industrial. Circuitul exterior, care colectează căldura mediului, este o conductă de polietilenă așezată în pământ sau în apă. Purtătorul de căldură este o soluție 30% de etilenglicol (sau alcool etilic).
Puțul
Când se folosește roca ca sursă de căldură, conducta este coborâtă în puț. Este posibil să forați mai multe puțuri de mică adâncime – aceasta poate fi mai ieftină decât una adâncă. Principalul lucru este să obțineți adâncimea totală estimată.
Pentru calculele preliminare se folosește următorul raport – 50-60 W de energie termică la 1 metru de puț. Adică, pentru a instala o pompă de căldură cu o capacitate de 10 kW, este necesară o sondă cu o adâncime de 170 de metri.
Contur de suprafata
Când așezați conturul în pământ, este de dorit să folosiți un loc cu sol umed, cel mai bine cu apă subterană apropiată. Utilizarea solului uscat este, de asemenea, posibilă, dar aceasta duce la o creștere a lungimii conturului. Conducta trebuie să fie îngropată la o adâncime de aproximativ 1 m, distanța dintre conductele adiacente trebuie să fie de aproximativ 0,8-1,0 m.
Puterea termică specifică a conductei așezate în pământ este de 20-30 W/m. Acestea. pentru a instala o pompă de căldură cu o capacitate de 10 kW, este suficient 350-450 m din circuitul termic, pentru care o parcelă de 20 x 20 mp. m. Nu este necesară pregătirea specială a solului; conducta nu are efect asupra plantelor dacă este calculată corect.
Bazine Acvatice
Cel mai apropiat corp de apă este o sursă ideală de căldură pentru o Pompa de caldura. Când folosiți apa de lac sau râu ca sursă de căldură, circuitul este așezat pe fund. Această opțiune este ideală din orice punct de vedere – temperatură ambientală „înaltă”.
(Temperatura apei din rezervor este întotdeauna pozitivă iarna), circuit extern scurt, eficiență ridicată de conversie a energiei a pompei de căldură.
Există aproximativ 30 W de putere termică pe 1 metru de conductă.
Astfel, pentru a instala o Pompa de caldura cu o capacitate de 10 kW, este necesar să așezați un circuit lung de 300 de metri în lac.
Pentru ca conducta să nu plutească, este necesar să instalați aproximativ 5 kg de marfă pe 1 metru liniar al conductei.
Sursa de Aer cald
Există și un model special de pompă de căldură cu un schimbător de căldură cu aer pentru obținerea energiei termice din aer, de exemplu, din evacuarea unui sistem de ventilație. Poate fi folosit în fabricile de producție care produc cantități mari de aer cald (brutărie, ceramică etc.). Un astfel de model este util și pentru o casă de țară – pentru funcționarea sistemului de alimentare cu apă caldă vara.
De ce ai nevoie de încălzire electrică de vârf
Încălzitoarele electrice sunt instalate în aproape toate modelele de pompe de căldură. Acest lucru se datorează faptului că la alegerea echipamentului de încălzire, calculul puterii nominale la alegerea echipamentului de încălzire se face ținând cont de acoperirea încărcăturii termice în zilele cele mai reci, temperatura minimă de proiectare este de -26 ° C. Dar această temperatură durează doar câteva zile pe an, ceea ce înseamnă că potențialul pompei de căldură practic nu va fi folosit. Din punct de vedere economic, este mai profitabil să achiziționați o pompă de căldură de mai puțină putere, iar în zilele cele mai reci să folosiți încălzirea electrică.
Combinația a două surse de căldură – generarea de energie ieftină, dar scumpă (pompa de căldură) și ieftină, dar generatoare de energie scumpă (încălzitor electric) poate reduce costul cheltuielilor de capital și poate crește perioada de amortizare a instalației pompei de căldură.
Pentru a selecta raportul de putere al pompei de căldură / încălzitorului electric, se utilizează un grafic special integrat. El este universal pentru toate regiunile Europene
Principiul condiționării (activ și pasiv)
Iarna, pompa de căldură transferă căldură din mediu, care este apoi utilizată în sistemul de încălzire. Vara, dimpotrivă, „frigul” din fântână (7-9°C) este transferat în incinta casei.
Principiul de funcționare al sistemului este aproximativ același, în locul radiatoarelor se folosesc numai ventiloconvector.
În cazul răcirii pasive, lichidul de răcire circulă pur și simplu între unitățile ventiloconvector și puț, de exemplu. frigul din puț intră direct în sistemul de aer condiționat – compresorul nu funcționează). Dacă răcirea pasivă nu este suficientă, compresorul pompei de căldură este pornit, care răcește suplimentar mediul de încălzire.
Pardoseala incalzita cu apa si pompa de caldura
Pompa de căldură și sistemul de încălzire prin pardoseală par a fi special concepute unul pentru celălalt. Caracteristicile tehnice ale pompei de căldură sunt astfel încât temperatura furnizată sistemului de încălzire nu este de obicei mai mare de 55°C. In asa fel temperatura apei pe retur să nu fie mai mare de 50°C.
Atunci când utilizați radiatoare tradiționale, este necesar un calcul atent al dispozitivelor de încălzire. Pentru o podea caldă, această temperatură este destul de suficientă.
Prin instalarea unei pompe de căldură într-un sistem de încălzire prin pardoseală, energia nu va fi doar produsă economic, ci și distribuită economic.
O Pompa de caldura economisește până la 80% din energie în comparație cu utilizarea surselor de căldură tradiționale.
In timp ce o pardoseală caldă economisește 10-15% din energie în comparație cu sistemele de încălzire cu radiatoare.
Citind articolele noastre in mod sigur va veti intilni cu anumite neclaritati si intrebari. Noi incercam sa facem mediul de specialitate mai prietenesc, astfel in orce moment ne puteti contacta pentru a primi o consultatie profesionista si raspuns la intrebarile dumneavoastra.