Детальный градостроительный план (ДГП)
Planul urbanistic de detaliu (PUD), in contextul legislatiei din Republica Moldova si Romania, are caracter de reglementare specifica pentru un anumit teren sau parcela in relatie cu terenurile apropiate, alte terenuri sau zone din imediata vecinatatee si se elaboreaza in scopul detalierii prevederilor stabilite prin Planul urbanistic general (PUG) sau Planul urbanistic zonal (PUZ). Asadar, un PUD nu poate modifica planuri urbanistice de nivel superior si reprezinta o lucrare inferioara din punct de vedere ierarhic.
in documentatia de Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) se stabilesc reglementari referitoare, in principal, la retragerile fata de limitele de vecinatate, laterale si posterioare ale terenului pe care urmeaza sa fie construita o Constructie noua sau sa fie reconstruita una existenta.
de asemenea prin PUD se pot efectua reglementari privind accesurile auto și pietonale, conformarea arhitectural-volumetrică, modul de ocupare a terenului, designul spațiilor publice, sau reglementări cuprinse in ilustrarea urbanistica, parte integranta din documentația de urbanism.
Ce cuprinde PUD
Un plan de urbanism de detaliu (PUD) se elaboreaza in format analog si digital pe suport topografic actualizat, realizat în sistem de proiectie topografica si cuprinde reglementari referitoare la asigurarea accesibilitatii pietonale si auto la noul obiectiv si racordarea la retelele edilitare existente sau propuse.
De asemenea, in privinta volumelor construite si a amenajarilor acestora, prin PUD se stabilesc elemente privind densitati, distante, retrageri, aliniamente, alinierea construciilor, suprafete maxim edificabile, regim de inaltime, volumetrie etc.
Alte elemente ce fac obiectul PUD sunt relatiile functionale si estetice cu vecinatatea, inscrierea obiectivului si tratarea lui arhitecturala prin raportare la cadrul construit si natural invecinat, designul spaiilor publice, conformarea construciilor, amenajarilor si plantatiilor, regimul juridic al proprietatilor si circulaia terenurilor sau ilustrarea urbanistica a solutiei propuse.
ETAPE DE LUCRU:
- Propunerile preliminare – se elaboreaza pe baza situatiei existente si a materializarii prevederilor temei de proiectare
- Consultarile pe parcurs — se fac cu initiatorul, cu autoritatea publica locala si cu compartimentul de specialitate al consiliului, avand ca obiect analiza propunerilor preliminare, stabilirea conceptiei de structura si continut a PUD, stabilirea unor variante de solutii
- Redactarea si predarea proiectului — se elaboreaza piesele scrise si desenate ale PUD, in 2 exemplare complete sau conform prevederilor din contract, pentru documentatia de baza si cate un extras pentru documentatiile necesare obtinerii avizelor si acordurilor
- Avize si acorduri — cererile si documentatiile specifice intocmite de elaborator se transmit de initiatorul PUD catre organismele abilitate prin lege sa emita avize si acorduri.
- Pentru o documentatie de tip PUD sunt considerate esentiale avizul consiliului local, avizul unic al consiliului, avizele organismelor centrale, solicitate prin certificatul de urbanism, dupa caz.
- Definitivarea documentatiei — eventualele recomandari, conditionari sau completari din avize si acorduri sunt introduse de elaborator in documentatia de urbanism, pe baza consultarilor cu initiatorul si cu acceptul acestuia.
- Aprobare — PUD definitivat este supus aprobarii prin hotarare a consiliului local, dupa care se poate intocmi documentatia tehnica pentru autorizarea lucrarilor de construire (DTAC).
Valabilitate
Durata de valabilitate a unui plan urbanistic zonal (PUD) se stabileste prin hotararea consiliului local de aprobare a acestuia, in corelare cu conditiile de amplasare si de conformare a constructiilor, precum si cu importanta si complexitatea obiectivelor de investitii
Pentru a primi oferta pentru executia unui Plan urbanistic zonal (PUZ) ne puteti contacta la nr. de telefon +373 69761888, +40 746 744 200 Viber/Watsapp sau prin email la: contact@proiectari.md